Výlet - južný okruh Anglickom a Londýn

Výlet - južný okruh Anglickom a Londýn

V dňoch 27.9. - 4.10. sa 16 študentov a 2 pedagógovia nášho gymnázia zúčastnili poznávacieho zájazdu do Bruselu a Veľkej Británie. Program bol bohatý a každý deň nabitý zážitkami od rána do večera:-)
Mestami a miestami nás sprevádzal sprievodca, ktorý svoj výklad podložil historickým výkladom a zaujímavosťami.
    Hneď na začiatok nás privítal Brusel v Belgicku, návšteva Europarlamentu, kde si študenti v interaktívnej miestnosti mohli vyskúšať, ako prebieha hlasovanie poslancov, ktorí z nich sú za danú krajinu a dozvedeli sa veľa iných zaujímavostí aj o jeho vzniku. Potom nasledovala prechádzka mestom a ochutnávka miestnych špecialít.
    Po prenocovaní vo Francúzsku sme sa ráno vydali na trajekt, kde nás po príchode do UK vítali známe Doverské útesy. Potom nasledovala návšteva rybárskeho mestečka Hastings, odtiaľ sme sa cestou do Brightonu zastavili na krásnych útesoch Seven sisters, ktoré veľakrát filmárom slúžia ako kulisa do filmov.
    Na ďalší deň nás čakala návšteva zámku Windsor, ktorý patrí kráľovskej rodine. Je to naozaj očarujúce miesto, ktoré dýcha históriou a noblesou. Nemohli sme vynechať ani návštevu študentského mesta Oxford, kde sme si pozreli aspoň zvonku svetoznámu univerzitu a dozvedeli sme sa niečo viac o nej.
    Ďalšie dni sme navštívili najvyššiu katedrálu v UK v meste Salisbury, v ktorej je aj vystavená pôvodná listina z r. 1215 Magna Carta Libertatum, bol naozaj zážitok vidieť tento dokument na vlastné oči, nemohli sme vynechať svetoznámy Stonehenge, previezli sem sa lodičkami po Cambridge, kde nám miestny sprievodca a lodivod porozprával zaujímavosti zo života univerzity a jej študentov, medzi ktorých patril aj súčasný anglický panovník Karol III.
    Posledný deň zájazdu sme si nechali na Londýn, na ktorý by nám nestačil ani týždeň, ale aspoň sme sa snažili pozrieť si hlavné atrakcie tohto veľkomesta, ktoré bolo aj v túto nedovolenkovú dobu plné turistov. Prešli sme sa Hyde Parkom, pred Buckinghamským palácom sme nečakane zazreli anglického kráľa Karola III., ktorý práve prichádzal do paláca a bol to naozaj veľký zážitok, ktorý sa nepodarí každému. Prešli sme sa k majestátnemu Big Ben-u, Westminister Abbey, Trafalgar Square, Katedrále sv. Paula a v plnej kráse sme si vychutnávali prechádzku okolo Tower Bridge.
    V neskorých večerných hodinách sme plní dojmov nastúpili do autobusu a vydali sa naspať domov.
    Denne sme nachodili tisícky krokov, videli množstvo pamiatok, ale aj podľa reakcií spokojných študentov môžeme skonštatovať, že tento výlet splnil svoj účel - navštívili sme krásne, pre mnohých z nás neznáme miesta, dozvedeli sme sa veľa nových vecí, precvičili angličtinu v praxi a rozšírili si obzory.     Tento výlet určite bude patriť k tým nezabudnuteľným:-)

Facebook

Youtube kanál

 

INSTAGRAM

VIRTUÁLNA PREHLIADKA